Congres

Verlichting & Welzijn

 

20 september 2023

Congrescentrum Antropia, Driebergen

Waarom dit congres

programma

sprekers

praktisch

Contact

inschrijven

Ontdek revolutionaire inzichten die welzijn en bezieling terugbrengen in de zorg- en hulpverlening

Verlang je naar één van deze dingen? 

Uit de overlevingsmodus naar meer zingeving

De druk van de constante stroom patiënten/cliënten in combinatie met alle dossiervorming daar omheen maken dat je als behandelaar het gevoel hebt dat je voortdurend bezig bent om mensen de deur uit te werken. Als verzorgende is het nog slechts proberen door de dag te komen zonder schade aan te brengen aan patiënten. Tijdens dit congres doe je inzichten op die ervoor kunnen zorgen dat die overlevingsmodus tot het verleden behoort en je de zin en zingeving in je werk terug vindt.

Betere balans inspanning/ ontspanning

Je hebt vaak het gevoel dat er veel te veel verantwoordelijkheid op je schouders ligt. Een groot deel van je werktijd ervaar je stress waarvan je weet dat die funest is voor je gezondheid. Toch ga je door, want je wil niet de indruk wekken dat je de kantjes ervan af loopt. En je wil al helemaal niet dat je collega’s last hebben van jouw werkdruk, want die hebben ook al meer dan genoeg op hun bordje liggen. Met de inzichten uit dit congres kun je een gezonde balans ontwikkelen tussen stressloze inspanning en ontspanning.

Bezieling en plezier terug in je werk én je leven

Je had (en hebt misschien nog steeds) zoveel hart voor je werk. Maar door de constante druk die je ervaart, moet je die bezieling soms echt uit je tenen halen. Hoe kun jij nog de aandacht geven waar je in gelooft? Hoe blijf je – of word je weer – een blije arts, verpleegkundige, psycholoog, sociaal werker of […vul in welk beroep op jou van toepassing is…]? Alle ‘gewone’ dingen  om je welzijn en werkgeluk terug te krijgen heb je al geprobeerd en dat werkte matig. Tijd dus voor revolutionair andere inzichten!

Waarom dit congres?

Van alle sectoren kent de bedrijfstak gezondheids- en welzijnzorg het hoogste ziekteverzuim. Medewerkers komen steeds vaker in een overlevingsstand terecht en balanceren op het randje van een burnout. Of vallen óver dat randje en zitten maandenlang thuis, vinden een andere baan of blijven doorgaan zonder de bezieling die ze ooit voelden voor hun vak.

Dat moet anders. Dat kán anders. Er blijkt een alternatief dat nog weinig bekendheid geniet in Nederland maar door de professionals-die-met-mensen werken en er kennis mee maakten, wordt ervaren als een enorme verlichting van hun werk, verhoging van hun welzijn en een gemakkelijker en fijnere verbinding met de mensen waar zij mee werken.

Dat alternatief zou je kunnen zien als een revolutionair paradigma omdat het je toont dat stress, werkdruk en al dat ander ongemak op een andere manier veroorzaakt wordt dan we geleerd hebben. Zodra je dat gaat herkennen (en meer dan herkennen hoef je niet te doen), wordt je welzijn direct minder afhankelijk van de omstandigheden en blijken ook zaken als stress en werkdruk mee te veranderen of te verdwijnen.

Dit nieuwe paradigma vraagt wonderlijk genoeg niet eens zoveel aanpassing van je en zeker geen extra werk – het vraagt slechts de bereidheid om via dat nog onbekende paradigma te gaan herkennen dat het makkelijker en moeitelozer kan dan je ooit hebt gedacht. Zonder in te leveren op de kwaliteit die je biedt.

Het voordeel van het herkennen van dit andere paradigma is bovendien dat jij als zorg- of hulpverlener niet langer hoeft te wachten totdat je organisatie of de overheid maatregelen gaan nemen, maar zélf invloed hebt op de mate van welzijn en zingeving die je ervaart.

Dit congres biedt inzichten die je zullen helpen om je werk met meer plezier en gemak te (blijven) doen – zelfs als de omgeving niet mee verandert. Magisch? Klinkt te goed om waar te zijn? Schrijf je in en ontdek dat jij, onafhankelijk van omstandigheden, taakverlichting en welzijn kunt ervaren. Of lees hieronder een meer uitgebreide uitleg. 

Programma

Plenair én jouw keuzes

De ochtend bestaat uit plenaire sessies en de middag voornamelijk uit keuze-workshops/lezingen om je de kans te geven de inhoud van dit congres zo relevant mogelijk voor jouw individuele situatie te maken.

Daarnaast biedt het congres een uitgelezen mogelijkheid om contact te leggen met mensen die net als jij weten of voelen dat er in de zorg iets anders nodig is dan de gebruikelijke oplossingen waar naar gekeken wordt. Menselijker. Meer ontspannen. Lichter. Wil jij en durf je? Je bent welkom!

Dit is wat we met elkaar gaan doen & verkennen: 

08.45 - 09.30 uur: Ontvangst

Met koffie & thee!

09.30 - 09.45 uur: Plenair Welkom & Inleiding
Door drs. Elisabeth Roelvink en/of drs. Irene van Meijgaard van Simpelmind
09.45 - 10.30 uur: Plenaire Inspiratiesessie1: Een paradigma-shift die zorg & hulpverlening lichter maakt

Door drs. Linda Spaanbroek en Angela Mastwijk BA van Shift Academy.

Linda & Angela waren in 2015 de eerste die in Nederland spraken over de 3 principes via hun podcast “De Slagersdochters Radioshow – Geluk in de Aanbieding’. Een tot dan toe in ons land onbekend paradigma dat puur op basis van inzicht werkt en leidt tot verbluffende resultaten als het gaat om ontspanning, rust, verbinding en geestelijk en fysiek welzijn. Tijdens deze inspiratiesessie maak je kennis met een aantal van de belangrijkste shifts die kunnen leiden tot lichtheid en krijg je uitleg over wat dit paradigma is en voor je kan doen.

 

10.30 - 11.00 uur: Plenaire inspiratiesessie 2: Dokter uit de stress

Door dr. Margreet Teelken, huisarts bij praktijk De Havendokters. 

Huisarts zijn, was voor Margreet iets dat ze altijd met hart en ziel deed. Maar het ging steeds meer voelen als ‘patiënten zo snel mogelijk de deur uit werken’ en ‘overleven’ waarbij het wezenlijke contact met de patiënten meer en meer naar de achtergrond verdween. Totdat Margreet de opleiding tot 3P Facilitator deed en haar diepe inzicht in dit paradigma ging leven. Als vanzelf veranderde de beleving van haar werk en de omgang met haar patiënten. Het werd ontspannen, leuker en makkelijker met tevredener patiënten. In dit programma-onderdeel deelt Margreet graag met je hoe en wat er voor haar veranderde en laat ze zien waardoor dit een gemakkelijke overgang was – eentje die voor jou óók mogelijk is zodat je je werk met hart, ziel & ontspanning kunt doen! 

11.00 - 11.30 uur: Pauze & netwerken
11.30 - 12.15 uur: Plenaire Inspiratiesessie 3: De Gezondheid van de Zorgverlener: Een katalysator om Burnout en Stress in Organisaties te Verlichten

Door Bart Loos van Project Ktisis en Bart Loos Coaching.

In de snelle en veeleisende wereld van de zorgverlening richten we vaak uitsluitend onze aandacht op het welzijn van de patiënten. We mogen het welzijn van degenen die voor hen zorgen en begeleiden – de zorgverleners zelf – niet vergeten. 
Vandaag belichten we het vaak over het hoofd geziene en ondergewaardeerde aspect van het welzijn van de zorgverlener.  En schetsen we ook hoe een embodied welzijn van de zorgverleners katalysator kan zijn om lijden, burnout en stress binnen organisaties, bedrijven en maatschappij te verlichten.

 

12.15 - 12.30 uur: Highlights ochtend en vooruitblik middag

Door Linda Spaanbroek en/of Angela Mastwijk van Shift Academy. 

14.00 - 14.45 uur: Break-outsessies ronde 1 - Keuzeworkshops
Behulpzaam in vertrouwen

Met Petra Balke en Suzanne Bader.

Vertrouwen is iets natuurlijks, iets wat ieder mens vanaf de geboorte bezit. Toch lijken we vertrouwen te verliezen als we opgroeien. Dat kan zijn vertrouwen in onszelf, in onze kwaliteiten, in ons lichaam, in onze gezondheid, in onze gesteldheid, in onze veerkracht maar ook in andere mensen en/of in de wereld om ons heen. Dit met alle gevolgen van dien. Veel mensen komen dan ook met gebrek aan vertrouwen bij hulpverleners terecht.

Iemand zelf vertrouwen laten hervinden is het mooiste wat je iemand kan geven als hulpverlener. Het goede nieuws is dat dit veel simpeler is dan je denkt! In deze workshop willen we belichten wat voor elk mens gelijk is, hoe iedereen op dezelfde manier zijn ervaring creëert. Dit ongeacht wat er wordt gedacht, gevoeld en ervaren in het moment en wat de externe situatie ook is. Dit bespreken geeft een ingang tot het weer gaan vertrouwen in de eigen gezondheid, veerkracht en mogelijkheid tot het vinden van oplossingen. Hiernaar kunnen wijzen als hulpverlener is niet alleen nuttig voor degene die je wilt helpen, maar maakt het werken als hulpverlener mooier, effectiever en minder zwaar. Het laat je namelijk zelf ook je vertrouwen hervinden. Het is toe te passen in elk gesprek dat je hebt, welke therapie of behandeling je ook geeft.

Omgaan met cliënten vanuit heelheid

Met Nicky Peters, Arno de Bot en Lizette Dorhout.

In de Psychiatrie komen we een hoop lijden tegen in de vorm van klachten, ziektes, vastlopen en wanhoop. Met logischerwijs de wens dit op te lossen. Behandelen, begeleiden en ondersteunen gericht op het (moeten) fixen hiervan, kunnen echter weer een gevoel van grote verantwoordelijkheid en stress geven. Vervolgens gaan we aan de slag om te pogen die stress en die druk op te lossen. 

De 3 Principes bieden een verrassende andere uitleg en een kijkrichting die wijst naar verlichting van al dit.
In deze break-out sessie zullen 3 ervaren psychiatrisch hulpverleners vertellen wat er vanzelf zou kunnen veranderen zodra je uitgaat van de heelheid van mensen i.p.v. van ziekte.

Het belooft een boeiend gesprek te worden. Samen hopen we een andere kijk te verkennen en je te laten zien waar verlichting en welzijn te vinden zijn. 

Welzijn & veerkracht

Met Marjolein van Velsen en Berdien Hulst. 

Welzijn en veerkracht: laten we wel zijn, dat willen we allemaal wel, toch?
Maar waar hebben we het eigenlijk over, als we die woorden gebruiken?
In deze workshop nemen Berdien en Marjolein je mee in gesprek en kijken we samen wat deze “feelgood” termen nou eigenlijk zijn. Je zult ontdekken dat welzijn altijd dichter bij is dan je denkt. Daarnaast onderzoeken en verkennen we wat maakt dat je meer of minder veerkrachtig bent op verschillende momenten – en hoe veerkracht je uitgangspunt kan worden in plaats van iets dat je ‘moet’ hebben maar dat soms weg is. 
Vanuit onze achtergrond als pedagoog, kinderfysiotherapeut en haptotherapeut brengen we ook graag onze opgedane kennis en ervaring in. Al kan je je afvragen of dat nog nodig is na deze workshop ;-). 

Burnout, Fysieke klachten & de 3 principes

Met Linda Spaanbroek en Angela Mastwijk.

‘Lichaam en geest zijn één’ hoor je wel eens. In deze sessie kijken we met nieuwsgierigheid naar hoe dat nu zit met het lichaam en de drie principes. We praten over pijn, ziekte en burnout en de rol van denken hierin, over ‘(on)schuldig’ zijn daaraan en ook: over hoe Linda’s chronische pijn na meer dan twintig jaar verdween door inzicht. Misschien is deze sessie voor jou ook een eye-opener?

Omgaan met het systeem: van reactie naar creatie

Met Elisabeth Roelvink en Irene van Meijgaard.

Soms zijn we de hele dag bezig te reageren op wat er op ons af komt. En als dat als te veel voelt, zoeken we de oplossing in sneller en efficiënter werken, nog meer je best te doen om alle klussen gedaan te krijgen. Met reactief bezig zijn voelt het of je geleefd wordt door de buitenwereld. Die bepaalt immers waar je aan moet voldoen en wat je wanneer doet?

In deze workshop draaien we het om. Door drie dingen te doen:

  • vertragen door het tempo te laten zakken
  • uitzoomen van wat werkelijk voor je neus lijkt te gebeuren en
  • waarnemen wat er in het moment gebeurt, buiten jezelf en in jezelf.

Wonderlijk genoeg ontstaat er dan ruimte om stiltes te laten vallen, tussen de regels door te luisteren en innerlijke wijsheid te ervaren.

Voor je het weet zie je hoe ervaringen eigenlijk ontstaan. Hoe dingen gewoon gebeuren en gedachten en gevoelens komen en gaan. We hebben daar geen controle over.

Ondertussen doen we gewoon wat er te doen is, met een leeg hoofd…

14.45 - 15.15 uur: Pauze & zaalwissel voor de volgende break-out ronde
15.15 - 16.00 uur: Break-outsessies ronde 2 - Keuzeworkshops gelijk aan ronde 1

Deze ronde kun je kiezen uit dezelfde breakouts als bij ronde 1. Zie hierboven voor de verschillende keuzemogelijkheden. 

16.00 - 16.30 uur: Panel met Q & A

Onder leiding van Eline Sluys gaan de sprekers van vandaag met elkaar en de zaal in gesprek. Met de specifieke intentie om alle vragen die je nog hebt, te beantwoorden voordat je naar huis gaat! 

16.30 - 17.00 uur: Afsluiting en napraten

Als het goed is, heb je deze dag veel nieuwe inzichten opgedaan over jezelf, je werk en hoe dat allemaal lichter kan voelen. Voor wie dat fijn vindt, bieden we aan het einde van de dag graag de gelegenheid om na een korte afsluiting, nog even te netwerken/nakletsen. 

Ik weet genoeg en wil meer info over de tickets

Uitleg over dit ‘nieuwe’ paradigma

Het gebruikelijke paradigma is gebaseerd op een misverstand

De afgelopen decennia is er een grote nadruk komen te liggen op psychologisch welzijn. Mede doordat psychologisch niet-welzijn negatieve gevolgen lijkt te hebben op zowel gedrag als de fysieke gezondheid. En die gevolgen willen we logischerwijs niet. Er zijn talloze manieren gevonden om ervoor te zorgen dat je als mens lekker in je vel zit. Cognitieve gedragstherapie, Omdenken, Mindfulness, Acceptance & Commitment Therapy, hardlopen, op vakantie gaan… je kent er ongetwijfeld meer dan wij hier nu beschrijven.

Al die manieren werken in sommige gevallen, op sommige momenten voor sommige mensen. Maar heel vaak werken ze ook niet of te kortdurend en blijft het worstelen met ongemakkelijke gevoelens. Die soms een label krijgen als angststoornis, burnout of depressie en heel vaak ongelabeld voor beperkingen van werk- en/of levensgeluk zorgen.

[Om dit stukje makkelijker leesbaar te maken, praten we hier verder over ‘ongemak’ waar je ‘stoornis’, ‘burnout’, ‘boosheid’, ‘angst’, ‘onverklaarde lichamelijke klachten’, ‘stress’, enzovoort kunt lezen als dat is waar je last van hebt.]

Goed, de gebruikelijke zienswijze met betrekking tot het oplossen of vóór zijn van ongemak kent dus zijn beperkingen. Dit komt omdat er een misverstand aan dat paradigma ten grondslag ligt. Zodra dat misverstand is opgelost, ontstaat pas de mogelijkheid om ons ongemak écht op te lossen.

Het leven werkt van binnen naar buiten – niet andersom

Het misverstand is simpel en tegelijkertijd een totale paradigma verschuiving. Vergelijkbaar met de paradigma-shift van een paar eeuwen geleden toen we inzagen dat de aarde niet plat was, maar rond. Plotsklaps was het niet meer nodig om de zee op te gaan met een schip vol ankers om te voorkomen dat je van de aarde zou varen.

Analoog hieraan zijn wij met zijn allen gaan geloven dat het leven van buiten naar binnen werkt. Dat omstandigheden buiten ons, bepalen hoe wij ons voelen. Bijvoorbeeld dat wat andere mensen zeggen ons een gevoel kan geven, dat de oorzaak van stress daarbuiten ligt (werk, familie, de overheid) of dat verdriet komt door een voorval uit onze jeugd.

In werkelijkheid ervaren we nooit het werk, het verleden of een andere persoon – we kunnen altijd alleen ons eigen denken ervaren. We ervaren dus ‘van binnen’ en projecteren dat op ‘daar buiten’. (Ga maar na: soms stoot er iemand in de supermarkt tegen je aan en kijk je even op, glimlacht naar de persoon die tegen je aanbotste en gaat onverstoorbaar door met zoeken naar de juiste pasta voor het eten van vanavond. En soms stoot er iemand tegen je aan en je voelt je aangevallen, niet gezien, “hey joh, kan je niet uit je doppen kijken?!”-bozig. Het enige verschil in deze twee situaties is wat er bij jou opkomt aan gevoel en denken. De buitenwereld [in dit geval de supermarkt en de onoplettende andere persoon] zijn hetzelfde.

implicaties van ‘binnenste buiten’

Zodra herkend wordt dat de menselijke ervaring vormt krijgt ‘van binnen uit’, kan ook duidelijk worden dat de buitenwereld niet onwrikbaar goed of slecht is. En dat de oorzaak van onze ervaring ergens anders te vinden is dan in het werk, de vervelende buren of de geweldige vakantie. Wat maakt dat er een mogelijkheid ontstaat om te stoppen met willen sleutelen aan alles buiten ons en te kijken naar hoe onze ervaring écht tot stand komt. Inzicht daarin blijkt in de praktijk tot een radicaal prettiger ervaring van het leven te leiden. De meest eenvoudige manier om tot dat inzicht te komen, is via de 3 principes. 

De 3 principes 

De 3 Principes zijn in de jaren ’70 geformuleerd door Sydney Banks, een in Canada wonende Schot, naar aanleiding van een verlichtingservaring. De 3 Principes verklaren – laten zien – hoe de menselijke ervaring écht tot stand komt. Kort gezegd zijn die principes: 1) je leeft en 2) je beleeft 3) het denken. Supersimpel en toch zien we het voortdurend over het hoofd. Misschien omdat we niet door hebben dat die levenskracht de enige onveranderlijke houvast is en we ons daardoor vastklampen aan veranderlijke dingen en dat altijd onveilig voelt? Misschien omdat we over het hoofd zien dat het bewustzijn dat voor ‘beleven’ zorgt, fungeert als een special effects afdeling die alle neutraliteit wegfiltert?  Of doordat we elke gedachte die in ons opkomt serieus nemen en het denken op die manier versluiert dat we in de kern altijd okay zijn? 

Hoe dan ook, inzicht in de werking van de 3 principes heeft de afgelopen decennia tot verbluffende resultaten geleid in behandelkamers van psychiaters, coaches en psychologen, in gevangenissen en verslavingsklinieken en het zorgde voor het verdwijnen van stress en aanverwante klachten bij ontelbaar veel individuen.  

 

Sprekers

(Klik op de foto van de spreker om het automatisch doorscrollen van de tekst te stoppen)

Praktisch

Voor wie?

Voor professionals die met mensen werken en het gevoel hebben dat het voor henzelf en/of hun patiënten/cliënten anders moet. Makkelijker. Met meer ontspanning en helderheid. Je functie is niet van belang, je bereidheid om nieuwe wegen, manieren en oplossingen te vinden, wél.

Wij gaan ervan uit dat dit congres ontzettend interessant, leerzaam en inspirerend zal zijn voor mensen die werken in bijvoorbeeld (para)medische beroepen, de psychiatrie, verpleegkundige zorg en/of als psycholoog, orthopedagoog, gezinsbegeleider, maatschappelijk werk of beleidsmaker in de zorg- of hulpverlening.

Uiteraard is iedereen die zich niet herkent in bovenstaande (onvolledige) opsomming maar wel belangstelling heeft, ook van harte welkom om deel te nemen. Als je een mens bent die met mensen werkt en Verlichting & Welzijn een belangrijk onderwerp vindt, dan ontmoeten we je graag op 20 september! 

Waar & wanneer

Datum: 20 september 2023

Tijd: 9.30 – 16.30 uur

Locatie:  Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8
(navigeren naar Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
3972 LA Driebergen

Parkeren & Openbaar vervoer

De congreslocatie Antropia bevindt zich op Landgoed De Reehorst, pal naast NS-station Driebergen-Zeist, en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. U kunt parkeren in de
Q-Park Station P+R Driebergen Zeist.

Inschrijven

Tarieven

Ticket voor 1 persoon: € 125 + BTW = € 151,25

Groepsticket voor 5 personen: € 531,25 + BTW = € 642,81 (besparing van 15% ten opzichte van 5 losse tickets)

 

Klik hier om in te schrijven

Contact

De organisatoren

Dit congres wordt georganiseerd door de Stichting 3 Principes – een non-profit organisatie die zich tot doel heeft gesteld welzijn van mensen te bevorderen via inzicht in het paradigma dat bekend staat als ‘de 3 Principes’. De Stichting wordt in de organisatie bijgestaan door Optimist Media.

Het organisatiecomité bestaat uit drs. Linda Spaanbroek, Angela Mastwijk BA (beiden van Shift Academy  en tevens makers van de bekende 3P Podcast ‘De Slagersdochters – Geluk in de Aanbieding’), drs. Irene van Meijgaard en drs. Elisabeth Roelvink (beiden van Simpelmind). Alle vier zijn ervaren 3P-facilitators

Klik hier om in te schrijven

Vragen?

Voor vragen kun je mailen naar congres@3principes.nl. Wil je je vraag liever persoonlijk bespreken? Uiteraard kan dat. Mail even om een belafspraakje te maken met één van de organisatoren.

Vragen of twijfels?

Bel Irene! Zij beantwoordt je vragen graag! 

06-51253870

You have Successfully Subscribed!