Congres

Verlichting & Welzijn

 

20 september 2023

Congrescentrum Antropia, Driebergen

Waarom dit congres

programma

sprekers

praktisch

Contact

inschrijven

Ontdek revolutionaire inzichten die welzijn en bezieling terugbrengen in de zorg- en hulpverlening

Verlang je naar één van deze dingen? 

Uit de overlevingsmodus naar meer zingeving

De druk van de constante stroom patiënten/cliënten in combinatie met alle dossiervorming daar omheen maken dat je als behandelaar het gevoel hebt dat je voortdurend bezig bent om mensen de deur uit te werken. Als verzorgende is het nog slechts proberen door de dag te komen zonder schade aan te brengen aan patiënten. Tijdens dit congres doe je inzichten op die ervoor kunnen zorgen dat die overlevingsmodus tot het verleden behoort en je de zin en zingeving in je werk terug vindt.

Betere balans inspanning/ ontspanning

Je hebt vaak het gevoel dat er veel te veel verantwoordelijkheid op je schouders ligt. Een groot deel van je werktijd ervaar je stress waarvan je weet dat die funest is voor je gezondheid. Toch ga je door, want je wil niet de indruk wekken dat je de kantjes ervan af loopt. En je wil al helemaal niet dat je collega’s last hebben van jouw werkdruk, want die hebben ook al meer dan genoeg op hun bordje liggen. Met de inzichten uit dit congres kun je een gezonde balans ontwikkelen tussen stressloze inspanning en ontspanning.

Bezieling en plezier terug in je werk én je leven

Je had (en hebt misschien nog steeds) zoveel hart voor je werk. Maar door de constante druk die je ervaart, moet je die bezieling soms echt uit je tenen halen. Hoe kun jij nog de aandacht geven waar je in gelooft? Hoe blijf je – of word je weer – een blije arts, verpleegkundige, psycholoog, sociaal werker of […vul in welk beroep op jou van toepassing is…]? Alle ‘gewone’ dingen  om je welzijn en werkgeluk terug te krijgen heb je al geprobeerd en dat werkte matig. Tijd dus voor revolutionair andere inzichten!

Waarom dit congres?

Van alle sectoren kent de bedrijfstak gezondheids- en welzijnzorg het hoogste ziekteverzuim. Medewerkers komen steeds vaker in een overlevingsstand terecht en balanceren op het randje van een burnout. Of vallen óver dat randje en zitten maandenlang thuis, vinden een andere baan of blijven doorgaan zonder de bezieling die ze ooit voelden voor hun vak.

Dat moet anders. Dat kán anders. Er blijkt een alternatief dat nog weinig bekendheid geniet in Nederland maar door de professionals-die-met-mensen werken en er kennis mee maakten, wordt ervaren als een enorme verlichting van hun werk, verhoging van hun welzijn en een gemakkelijker en fijnere verbinding met de mensen waar zij mee werken.

Dat alternatief zou je kunnen zien als een revolutionair paradigma omdat het je toont dat stress, werkdruk en al dat ander ongemak op een andere manier veroorzaakt wordt dan we geleerd hebben. Zodra je dat gaat herkennen (en meer dan herkennen hoef je niet te doen), wordt je welzijn direct minder afhankelijk van de omstandigheden en blijken ook zaken als stress en werkdruk mee te veranderen of te verdwijnen.

Dit nieuwe paradigma vraagt wonderlijk genoeg niet eens zoveel aanpassing van je en zeker geen extra werk – het vraagt slechts de bereidheid om via dat nog onbekende paradigma te gaan herkennen dat het makkelijker en moeitelozer kan dan je ooit hebt gedacht. Zonder in te leveren op de kwaliteit die je biedt.

Het voordeel van het herkennen van dit andere paradigma is bovendien dat jij als zorg- of hulpverlener niet langer hoeft te wachten totdat je organisatie of de overheid maatregelen gaan nemen, maar zélf invloed hebt op de mate van welzijn en zingeving die je ervaart.

Dit congres biedt inzichten die je zullen helpen om je werk met meer plezier en gemak te (blijven) doen – zelfs als de omgeving niet mee verandert. Magisch? Klinkt te goed om waar te zijn? Schrijf je in en ontdek dat jij, onafhankelijk van omstandigheden, taakverlichting en welzijn kunt ervaren. Of lees hieronder een meer uitgebreide uitleg. 

Programma

Plenair én jouw keuzes

De ochtend bestaat uit plenaire sessies en de middag voornamelijk uit keuze-workshops/lezingen om je de kans te geven de inhoud van dit congres zo relevant mogelijk voor jouw individuele situatie te maken.

Daarnaast biedt het congres een uitgelezen mogelijkheid om contact te leggen met mensen die net als jij weten of voelen dat er in de zorg iets anders nodig is dan de gebruikelijke oplossingen waar naar gekeken wordt. Menselijker. Meer ontspannen. Lichter. Wil jij en durf je? Je bent welkom!

Dit is wat we met elkaar gaan doen & verkennen: 

08.45 - 09.30 uur: Ontvangst

Met koffie & thee!

09.30 - 09.45 uur: Plenair Welkom & Inleiding
Door drs. Elisabeth Roelvink en/of drs. Irene van Meijgaard van Simpelmind
09.45 - 10.15 uur: Plenaire Inspiratiesessie1: Een paradigma-shift die alles lichter maakt

Door drs. Linda Spaanbroek en Angela Mastwijk BA van Shift Academy.

Linda & Angela waren in 2015 de eerste die in Nederland spraken over de 3 principes via hun podcast “De Slagersdochters Radioshow – Geluk in de Aanbieding’. Een tot dan toe in ons land onbekend paradigma dat puur op basis van inzicht werkt en leidt tot verbluffende resultaten als het gaat om ontspanning, rust, verbinding en geestelijk en fysiek welzijn. Tijdens deze inspiratiesessie maak je kennis met een aantal van de belangrijkste shifts die kunnen leiden tot lichtheid en krijg je uitleg over wat dit paradigma is en voor je kan doen. 

 

10.15 - 10.45 uur: Plenaire Inspiratiesessie 2: Anders kijken naar oplossingen binnen de zorg

 Door Suzanne Bader, Facilitator zorginnovatie en onderwijs Spaarne Labs/Amsterdam UMC

Inhoudelijke beschrijving volgt.

10.45 - 11.15 uur: Pauze & netwerken
11.15 - 11.45 uur: Plenaire Inspiratiesessie 3: Health of the Helper

Door Bart Loos van Project Ktisis en Bart Loos Coaching.

Inhoudelijke beschrijving volgt. 

 

11.45 - 12.15 uur: Plenaire inspiratiesessie 4: Dokter uit de stress

Door dr. Margreet Teelken, huisarts bij praktijk De Havendokters. 

Huisarts was voor Margreet iets dat ze altijd met hart en ziel deed, maar het ging steeds meer voelen als ‘patiënten zo snel mogelijk de deur uit werken’ en ‘overleven’ waarbij het wezenlijke contact met de patiënten meer en meer naar de achtergrond verdween. Totdat Margreet de opleiding tot 3P Facilitator deed en haar diepe inzicht in dit paradigma ging leven. Als vanzelf veranderde de beleving van haar werk en de omgang met haar patiënten. Het werd ontspannen, leuker en makkelijker met tevredener patiënten. In dit programma-onderdeel deelt Margreet graag met je hoe en wat er voor haar veranderde en laat ze zien waardoor dit een gemakkelijke overgang was. 

12.15 - 12.30 uur: Highlights ochtend en vooruitblik middag

Door Linda Spaanbroek en/of Angela Mastwijk van Shift Academy. 

14.00 - 14.45 uur: Break-outsessies ronde 1 - Keuzeworkshops
Druk druk druk: hoe komen we eraan en er weer vanaf

Met Elisabeth Roelvink en (naam volgt). 

Inhoudelijke beschrijving volgt. 

Omgaan met cliënten vanuit heelheid

Inhoudelijke beschrijving volgt. 

Welzijn & veerkracht

Inhoudelijke beschrijving volgt.

Burnout, Fysieke klachten & de 3 principes

‘Lichaam en geest zijn één’ hoor je wel eens. In deze sessie kijken we met nieuwsgierigheid naar hoe dat nu zit met het lichaam en de drie principes. We praten over pijn, ziekte en burnout en de rol van denken hierin, over ‘(on)schuldig’ zijn daaraan en ook: over hoe Linda’s chronische pijn na meer dan twintig jaar verdween door inzicht. Misschien is deze sessie voor jou ook een eye-opener?

Omgaan met het systeem: van reactie naar creatie

Inhoudelijke beschrijving volgt.

14.45 - 15.15 uur: Pauze & zaalwissel voor de volgende break-out ronde
15.15 - 16.00 uur: Break-outsessies ronde 2 - Keuzeworkshops gelijk aan ronde 1

Deze ronde kun je kiezen uit dezelfde breakouts als bij ronde 1. Zie hierboven voor de verschillende keuzemogelijkheden. 

16.00 - 16.30 uur: Panel met Q & A

Onder leiding van Eline Sluys gaan de sprekers van vandaag met elkaar en de zaal in gesprek. Met de specifieke intentie om alle vragen die je nog hebt, te beantwoorden voordat je naar huis gaat! 

16.30 - 17.00 uur: Verrassende afsluiting

Als het goed is, heb je deze dag ervaren dat leven & werk een stuk losser zijn dan je eerder dacht. Speelser wellicht? In die spirit sluiten we de dag af onder leiding van drs. Irene van Meijgaard. 

Sprekers

Namen van sprekers volgen nog

Zodra sprekers hebben toegezegd, lees je hier meer over hen. Je mag ervan uitgaan dat de sprekers zelf een diep inzicht hebben in het nieuwe paradigma waarmee je kennis gaat maken. Een groot deel van hen is of is werkzaam geweest in de zorg en/of hulpverlening. 

Praktisch

Voor wie?

Voor professionals die met mensen werken en het gevoel hebben dat het voor henzelf en/of hun patiënten/cliënten anders moet. Makkelijker. Met meer ontspanning en helderheid. Je functie is niet van belang, je bereidheid om nieuwe wegen, manieren en oplossingen te vinden, wél.

Wij gaan ervan uit dat dit congres ontzettend interessant, leerzaam en inspirerend zal zijn voor mensen die werken in bijvoorbeeld (para)medische beroepen, de psychiatrie, verpleegkundige zorg en/of als psycholoog, orthopedagoog, gezinsbegeleider, maatschappelijk werk of beleidsmaker in de zorg- of hulpverlening.

Uiteraard is iedereen die zich niet herkent in bovenstaande (onvolledige) opsomming maar wel belangstelling heeft, ook van harte welkom om deel te nemen. Als je een mens bent die met mensen werkt en Verlichting & Welzijn een belangrijk onderwerp vindt, dan ontmoeten we je graag op 20 september! 

Waar & wanneer

Datum: 20 september 2023

Tijd: 9.30 – 16.30 uur

Locatie:  Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8
(navigeren naar Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
3972 LA Driebergen

Parkeren & Openbaar vervoer

De congreslocatie Antropia bevindt zich op Landgoed De Reehorst, pal naast NS-station Driebergen-Zeist, en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. U kunt parkeren in de
Q-Park Station P+R Driebergen Zeist.

Contact

De organisatoren

Dit congres wordt georganiseerd door de Stichting 3 Principes – een non-profit organisatie die zich tot doel heeft gesteld welzijn van mensen te bevorderen via inzicht in het paradigma dat bekend staat als ‘de 3 Principes’. De Stichting wordt in de organisatie bijgestaan door Optimist Media.

Het organisatiecomité bestaat uit drs. Linda Spaanbroek, Angela Mastwijk BA (beiden van Shift Academy  en tevens makers van de bekende 3P Podcast ‘De Slagersdochters – Geluk in de Aanbieding’), drs. Irene van Meijgaard en drs. Elisabeth Roelvink (beiden van Simpelmind). Alle vier zijn ervaren 3P-facilitators

Vragen?

Voor vragen kun je mailen naar congres@3principes.nl. Wil je je vraag liever persoonlijk bespreken? Uiteraard kan dat. Mail even om een belafspraakje te maken met één van de organisatoren.

Inschrijven

Tarieven

Ticket voor 1 persoon: € 125 + BTW = € 151,25
Groepsticket voor 5 personen: € 531,25 + BTW = € 642,81 (besparing van 15% ten opzichte van 5 losse tickets)

Early bird (geldig voor de eerste 100 inschrijvingen)

Ticket voor 1 persoon: € 99 + BTW = € 119,80

Groepsticket voor 5 personen: € 420,75 + BTW = € 509,11
Momenteel 15 van 15 groepstickets beschikbaar
(besparing van 15% ten opzichte van 5 losse early bird tickets)

Klik hier om in te schrijven

Uitleg over dit ‘nieuwe’ paradigma

Het gebruikelijke paradigma is gebaseerd op een misverstand

De afgelopen decennia is er een grote nadruk komen te liggen op psychologisch welzijn. Mede doordat psychologisch niet-welzijn negatieve gevolgen lijkt te hebben op zowel gedrag als de fysieke gezondheid. En die gevolgen willen we logischerwijs niet. Er zijn talloze manieren gevonden om ervoor te zorgen dat je als mens lekker in je vel zit. Cognitieve gedragstherapie, Omdenken, Mindfulness, Acceptance & Commitment Therapy, hardlopen, op vakantie gaan… je kent er ongetwijfeld meer dan wij hier nu beschrijven.

Al die manieren werken in sommige gevallen, op sommige momenten voor sommige mensen. Maar heel vaak werken ze ook niet of te kortdurend en blijft het worstelen met ongemakkelijke gevoelens. Die soms een label krijgen als angststoornis, burnout of depressie en heel vaak ongelabeld voor beperkingen van werk- en/of levensgeluk zorgen.

[Om dit stukje makkelijker leesbaar te maken, praten we hier verder over ‘ongemak’ waar je ‘stoornis’, ‘burnout’, ‘boosheid’, ‘angst’, ‘onverklaarde lichamelijke klachten’, ‘stress’, enzovoort kunt lezen als dat is waar je last van hebt.]

Goed, de gebruikelijke zienswijze met betrekking tot het oplossen of vóór zijn van ongemak kent dus zijn beperkingen. Dit komt omdat er een misverstand aan dat paradigma ten grondslag ligt. Zodra dat misverstand is opgelost, ontstaat pas de mogelijkheid om ons ongemak écht op te lossen.

Het leven werkt van binnen naar buiten – niet andersom

Het misverstand is simpel en tegelijkertijd een totale paradigma verschuiving. Vergelijkbaar met de paradigma-shift van een paar eeuwen geleden toen we inzagen dat de aarde niet plat was, maar rond. Plotsklaps was het niet meer nodig om de zee op te gaan met een schip vol ankers om te voorkomen dat je van de aarde zou varen.

Analoog hieraan zijn wij met zijn allen gaan geloven dat het leven van buiten naar binnen werkt. Dat omstandigheden buiten ons, bepalen hoe wij ons voelen. Bijvoorbeeld dat wat andere mensen zeggen ons een gevoel kan geven, dat de oorzaak van stress daarbuiten ligt (werk, familie, de overheid) of dat verdriet komt door een voorval uit onze jeugd.

In werkelijkheid ervaren we nooit het werk, het verleden of een andere persoon – we kunnen altijd alleen ons eigen denken ervaren. We ervaren dus ‘van binnen’ en projecteren dat op ‘daar buiten’. (Ga maar na: soms stoot er iemand in de supermarkt tegen je aan en kijk je even op, glimlacht naar de persoon die tegen je aanbotste en gaat onverstoorbaar door met zoeken naar de juiste pasta voor het eten van vanavond. En soms stoot er iemand tegen je aan en je voelt je aangevallen, niet gezien, “hey joh, kan je niet uit je doppen kijken?!”-bozig. Het enige verschil in deze twee situaties is wat er bij jou opkomt aan gevoel en denken. De buitenwereld [in dit geval de supermarkt en de onoplettende andere persoon] zijn hetzelfde.

implicaties van ‘binnenste buiten’

Zodra herkend wordt dat de menselijke ervaring vormt krijgt ‘van binnen uit’, kan ook duidelijk worden dat de buitenwereld niet onwrikbaar goed of slecht is. En dat de oorzaak van onze ervaring ergens anders te vinden is dan in het werk, de vervelende buren of de geweldige vakantie. Wat maakt dat er een mogelijkheid ontstaat om te stoppen met willen sleutelen aan alles buiten ons en te kijken naar hoe onze ervaring écht tot stand komt. Inzicht daarin blijkt in de praktijk tot een radicaal prettiger ervaring van het leven te leiden. De meest eenvoudige manier om tot dat inzicht te komen, is via de 3 principes. 

De 3 principes 

De 3 Principes zijn in de jaren ’70 geformuleerd door Sydney Banks, een in Canada wonende Schot, naar aanleiding van een verlichtingservaring. De 3 Principes verklaren – laten zien – hoe de menselijke ervaring écht tot stand komt. Kort gezegd zijn die principes: 1) je leeft en 2) je beleeft 3) het denken. Supersimpel en toch zien we het voortdurend over het hoofd. Misschien omdat we niet door hebben dat die levenskracht de enige onveranderlijke houvast is en we ons daardoor vastklampen aan veranderlijke dingen en dat altijd onveilig voelt? Misschien omdat we over het hoofd zien dat het bewustzijn dat voor ‘beleven’ zorgt, fungeert als een special effects afdeling die alle neutraliteit wegfiltert?  Of doordat we elke gedachte die in ons opkomt serieus nemen en het denken op die manier versluiert dat we in de kern altijd okay zijn? 

Hoe dan ook, inzicht in de werking van de 3 principes heeft de afgelopen decennia tot verbluffende resultaten geleid in behandelkamers van psychiaters, coaches en psychologen, in gevangenissen en verslavingsklinieken en het zorgde voor het verdwijnen van stress en aanverwante klachten bij ontelbaar veel individuen.  

 

Klik hier om in te schrijven